Topul companiilor - Bilantul anului 2010

Ministerul de Finante a afisat recent datele financiare ale principalelor companii din Romania pentru anul fiscal 2010. Va prezentam top 10 companii din Romania, topurile principalilor jucatori din telecom, auto, retele comerciale, malluri, medicina privata, retail electrice si electrocasnice, restaurante si cafenele, banci si curierat. Topul celor mai profitabile afaceri din străinătate 100% româneşti

Topul celor mai mari 10 companii din România

Cele mai mari companii din România au obţinut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 16,3 miliarde de euro, în creştere cu 14% faţă de 2009, reiese din datele ministerului de Finanţe pulicate de www.zf.ro. Vodafone şi Carrefour au iesit din top.

Nu au existat schimbări în top 3. OMV Petrom rămâne cea mai mare firmă românescă după venituri, urmată de Automobile Dacia şi Rompetrol Rafinare. Locul 4 are însă alt ocupant: pe producătorul de telefoane Nokia, care a detronat Metro Cash&Carry.

Afacerile Nokia pe plan local au avut o creştere explozivă în 2010, de 55%, până la 1,6 miliarde de euro.

Top 10 cele mai mari companii din Romania:

1. OMV Petrom

2. Automobile Dacia

3. Rompetrol Rafinare

4. Nokia

5. Rompetrol Downstream

6. Metro Cash&Carry

7. British American Tobacco

8. Kaufland

9. Lukoil

10. Orange

UPC raportează pierderi nete de 156 mil. euro pe 2010. Şi Romtelecom şi RCS au închis anul cu pierderi de 50, respectiv 17 mil. Euro

UPC, subsidiara grupului american Liberty Global, a închis anul 2010 cu pierderi nete de 156 mil. euro şi o cifră de afaceri de 112 mil. euro, în scădere cu 3%. În anul 2009 UPC raportase pierderi nete de 119 mil. euro. Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă, a raportat la Finanţe pentru 2010 afaceri de 719,2 mil. euro, în scădere cu 9%, şi o pierdere netă de 55 mil. euro faţă de un profit net de 26,6 mil. euro în 2009. RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, a închis anul precedent cu afaceri de 418 mil. euro, şi o pierdere netă de 16,7 mil. euro, faţă de un profit net de 49,9 mil. euro în 2009.

Cele mai mari zece companii din auto de pe piaţa locală au rulat anul trecut aproape 4 mld. euro şi au avut un profit de peste 33 mil. euro

Anul trecut doar două dintre cei zece cei mai mari jucători mai înregistrau pierderi, potrivit datelor oficiale publicate pe Ministerul de Finanţe, în timp ce restul opt au înregistrat un profit net cuprins între 1,2 mil. euro în cazul Toyota România şi 71 mil. euro în cel al Automobile Dacia.

Cu toate că profitul i-a scăzut cu aproape 50% anul trecut, de la aproximativ 38 mil. euro (valoare netă) la aproape 21 mil. euro în 2010, Porsche România îşi păstrează titlul de cel mai profitabil importator de pe piaţa auto locală, urmat la mare distanţă de BMW Group România, care a înregistrat anul trecut un profit de 7,1 mil. euro. Tot anul trecut şi Mercedes-Benz a revenit pe plus după doi ani de pierderi, înregistrând un profit net de 3,3 mil. euro. Cea mai mare pierdere înregistrată de o companie auto din top zece a fost înregistrată de Ford România în condiţiile în care constructorul american a produs doar în serie mică şi a realizat investiţii în uzina de la Craiova. Cea mai mare pierdere a unui importator a fost punctată de AutoItalia, de aproape 14 mil. euro. Compania AutoItalia a fost vândută anul acesta de omul de afaceri Herbert Stein către Mediterranean Car Company, importatorul Fiat din Israel.

În total, cele mai mari zece companii din auto de pe piaţa locală au rulat anul trecut aproape 4 mld. euro şi au avut un profit de peste 33 mil. euro, cea mai mare contribuţie având-o Automobile Dacia.

Kaufland devansează Carrefour şi ajunge a doua cea mai mare reţea de retail

Germanii de la Kaufland, parte a grupului Schwartz, au devansat anul trecut Carrefour în topul celor mai mari reţele de comerţ de pe piaţa locală, obţinând afaceri de 4,67 mld. lei (1,11 mld. euro), în creştere cu 26% faţă de anul anterior.

Carrefour, prezent pe piaţa locală cu hipermarketurile cu acelaşi nume şi cu supermarketurile Carrefour Market, a obţinut anul trecut o cifră de afaceri totală de 4,32 mld. lei (1,03 mld. euro), în scădere de 4,7 mld. lei (1,11 mld. euro).

Liderul din comerţul local rămâne şi în acest an Metro Cash&Carry România, cu afaceri de peste 5,27 mld. lei(1,256 mld. euro). Cifra de afaceri a companiei a scăzut faţă de anul anterior, cu circa 500 de milioane de lei (peste 110 mil. euro).

Cele trei companii sunt singurele cu afaceri de peste 1 mld. euro din totalul de 15 reţele de comerţ modern prezente pe piaţa locală.

Mall-urile din Bucureşti: care fac bani şi care fac pierderi

Anul trecut a fost unul fluctuant pentru companiile care administrează centre comerciale tip mall. În timp ce unele au făcut profituri importante, altele au trecut pe pierderi. Dintre unităţile analizate, cel mai bine merg afacerile Bucureşti Mall. În schimb, cele mai mari pierderi sunt generate de Liberty Center.

Unirea Shopping Center este încă unul din centrele comerciale profitabile din Bucureşti. Societatea a raportat anul trecut, potrivit Ministerului de Finanţe, un profit net de aproximativ 6 milioane de lei (1,4 milioane de euro). Comparativ cu 2009, magazinul din centrul Bucureştiului a generat însă un profit mai mic. În urmă cu doi ani, compania avea un plus de peste 12 milioane de lei (2,84 milioane de euro). Cifra de afaceri a companiei se cifra în 2010 la peste 86 de milioane de lei (20,5 milioane de euro), iar datoriile depăşeau 108 milioane de euro (25,8 milioane de euro).

Continuare: www.money.ro

Cele mai profitabile afaceri din medicina privată

Sanador, MedLife, Gral Medical şi Clinica Polisano sunt marii câştigători din piaţa locală a serviciilor de medicină privată, în 2010. Cei 4 jucători au raportat în 2010 profituri nete şi cifre de afaceri mai mari decât în 2009 , potrivit rezultatelor financiare ale companiilor, afişate pe pagina oficială a Ministerului de Finanţe. Ca metodă, MONEY.ro a comparat performanţa financiară a furnizorilor de medicină privată din România, care au raportat în 2010 cifre de afaceri nete şi profituri nete mai mari decât în 2009.

SANADOR SRL şi Clinica Polisano SRL împart podiumul în 2010, judecând după creşterea spectaculoasă a profitului net, raportată la 2009.

La categoria creşteri abrupte ale celor 2 indicatori – cifră de afaceri netă şi profit net în 2010, faţă de 2009, CLINICA POLISANO SRL e de departe, campioana din 2010.

SANADOR a înregistrat o creştere semnificativă a profitului net în 2010, faţă de rezultatul din 2009. Profitul net al furnizorului de servicii private a depăşit 2.35 de milioane de lei, în 2010, creştere spectaculoasă faţă de nivelul înregistrat în 2009, când indicatorul se afla în jurul valorii de 0.77 milioane de lei. Mai mult, şi cifra de afaceri netă a companiei Sanador a urcat în 2010 la peste 44.69 de milioane de lei, de la 40.87 milioane de lei, nivel înregistrat în 2009. Continuare:www.money.ro

Magazinele preluate de Lidl au avut în 2010 cele mai mari pierderi din retailul modern

Reţeaua de 107 magazine preluate de discounterul german Lidl au avut în 2010 pierderi de 247,7 mil. lei (58,9 mil. euro), de peste trei ori mai mari decât cele din 2009. Cifra de afaceri a companiei a crescut însă anul trecut comparativ cu 2009, de la 1,3 mld. lei (307 mil. euro) la 1,45 mld. lei (345 mil. euro).

Mai mult, şi numărul de angajaţi a crescut cu circa 220, până la aproape 2.075, în condiţiile în care numărul de magazine a crescut cu 13 unităţi de la finalul lui 2009 la finalul anului trecut, până la un total de 107.

Lidl a preluat în 2010, de la grupul Tengelmann, reţelele de magazine de discount Plus din România şi Bulgaria.

Continuare: www.zf.ro

Cine e mai bun: Altex, Flanco sau Domo?

Retailerii de produse electrice şi electrocasnice au avut în 2010 un an bun din punct de vedere al profitabilităţii. Numai Domo este în continuare pe pierdere. Liderul pieţei, din punct de vedere al cifrei de afaceri, dar şi al profitului a rămas şi în 2010, Altex . Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, anul trecut, retailerul de electrice şi electrocasnice a raportat o cifră de afaceri netă de peste 811 milioane de lei (aproximativ 192,6 milioane de euro la cursul mediu BNR din 2010) şi un profit net de peste 16,5 milioane de lei (3,94 milioane de euro). Retailerul de electronice, electrocasnice şi IT&C Altex a înregistrat, în 2009, o cifră de afaceri de 180 milioane de euro. Profitul operaţional a fost atunci de 5,5 milioane de euro, conform anunţului companiei.

După ce a trecut printr-un proces de reorganizare, Flanco a terminat 2010 pe profit. Flanco Retail SA, compania care operează magazinele cu acelaşi nume a raportat o cifră de afaceri de peste 35,4 milioane de lei (8,43 milioane de euro) şi un profit net de peste 1,2 milioane de lei (300.666 euro). Compania a reintrat pe profit începând din luna iunie 2010, după 21 de luni de pierderi continue. Flanco Retail, firma care deține Flanco, operează din noiembrie 2010.Continuare: www.money.ro

Nota de plata a celor mai mari restaurante si cafenele.

Jucatorii din piata restaurantelor si cafenelelor au inregistrat pierderi sau erodari ale cifrei de afaceri. Cititi rezultatele McDonald's, Starbucks, KFC, Pizza Hut si al altor jucatori importanti in domeniu: www.wall-street.ro

Cine sunt cei mai mari jucatori din curierat

Cele mai importante companii de pe piata de curierat din Romania au inregistrat anul trecut afaceri in crestere si in cele mai multe cazuri profit, exceptie a facut insa Posta Romana, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.cititi articolul integral: www.wall-street.ro

Mai profitabil decât Bricostore şi Hornbach la un loc

Compania de bricolaj cu cel mai mare profit din 2010 este deţinută de doi oameni de afaceri români. Profitul realizat de Dedeman este de 9 ori mai mare decât al francezilor de la Bricostore şi peste profiturile adunate ale Bricostore şi Hornbach. Cititi articolul integral:www.money.ro

Cele mai profitabile afaceri din sănătate. 100% româneşti

Fares, Sano Vita, Dacia Plant sunt brandurile cu capital integral românesc din piaţa produselor naturiste, care au avut marje de profit peste de 10% în 2010. Profitabilitatea sectorului a fost mai mică decât în anul precedent. cititi articolul integral: www.money.ro