Şerban Toader KPMG: Ne aşteptăm la tranzacţii care să consolideze domeniul bancar

Specialiştii estimează că, in acest an, vor avea loc tranzacţii importante, care vor conduce la consolidarea sectorului bancar, spune Şerban Toader, Senior Partner KPMG intr-un interviu acordat ziarului Bursa.

Şerban Toader consideră că cea mai serioasă provocare pentru anul 2015 este aceea prin care ar urma să fie eficientizată calea parcursă de proiecte - de la planificare şi dezvoltare la achiziţie, construcţie şi operare.

Infrastructura este problema esenţială a mediului de afaceri, subliniind prezenţa corupţiei din ţara noastră.

"Va trebui să ţinem cont că proiectele de infrastructură sunt supuse unor presiuni competitive enorme in contextul european şi global, in privinţa accesului la finanţare, interesului marilor contractori şi disponibilităţii resurselor specializate", subliniază domnul Toader, apreciind că procesele de "analytics" inteligente incă nu sunt utilizate pentru imbunătăţirea sectorului infrastructurii.

Printre altele, Şerban Toader a vorbit şi despre nevoia de diversificare a plasamentelor, in contextul unor dobanzi scăzute la depozite, precum şi despre fiscalitatea din ţara noastră, ca şi despre relaţia pe care o avem cu forurile financiare internaţionale.

Reporter: Am incheiat un an in care au fost făcute o serie de promisiuni, unele dintre ele electorale. Ce politici ar trebui adoptate in următoarea perioadă pentru imbunătăţirea economiei, in general, şi pentru dezvoltarea mediului de afaceri, in particular?

Şerban Toader: Am trei elemente pe lista mea de dorinţe.

In primul rand - infrastructura. Clienţii noştri ne-au comunicat că infrastructura este un aspect semnificativ pentru ei şi, totuşi, pare că este foarte dificil să luăm deciziile care ar stimula investiţiile necesare dezvoltării acestui sector.

In al doilea rand - accelerarea absorbţiei fondurilor europene. Mediul de afaceri, prin intermediul Coaliţiei pentru Dezvoltarea Romaniei, a venit cu o serie de recomandări in vederea activării eficiente a fondurilor europene in contextul priorităţilor naţionale. Dintre acestea, preferata mea este planificarea multianuală pe proiecte şi programe (2014-2020), care să fie implementată şi sprijinită indiferent de cine se află la guvernare.

Nu in ultimul rand, măsurile care sprijină mobilitatea şi abilitatea afacerilor de a atrage talentul sunt cruciale pentru succesul business-urilor din ţara noastră. M-aş bucura să avem o strategie pe termen lung in educaţie, in care legătura dintre mediul academic şi cel de afaceri să fie prioritară.

Reporter: Care au fost punctele forte şi punctele slabe ale anului trecut, din punct de vedere economic şi al mediului de afaceri?

Şerban Toader: Multe dintre provocările la care am fost martori in anii trecuţi au continuat să exercite presiuni şi in 2014. Sunt multe puncte forte, dar sunt şi aspecte slabe care au făcut agenda anului care tocmai s-a incheiat. Insă trebuie să alegem ceea ce este esenţial şi urgent de rezolvat, cu atenţie şi inţelepciune pentru anii care vin.

Sănătatea şi educaţia au nevoie de proiecte de anvergură şi de o gandire strategică pe care să nu o schimbăm in fiecare an. Este nevoie de gandire coerentă pe termen lung, pentru că "ne jucăm" cu educaţia a generaţii intregi, iar un om bine educat se formează in timp.

Un subiect fierbinte a fost legat de abilitatea autorităţilor de implementare a unor proiecte de anvergură. Discuţiile publice au evoluat şi dezbaterile despre infrastructură au devenit mai coerente, deşi mai avem multe de rezolvat. Există un consens emergent din partea publicului general că trebuie cheltuiţi mai mulţi bani pentru infrastructură, deşi lumea este incă reticentă cand vine vorba să plătească din propriul buzunar astfel de proiecte.

Cea mai serioasă provocare pentru anul 2015 este aceea prin care ar urma să fie eficientizată calea parcursă de proiecte, de la etapa robustă de planificare şi dezvoltare la achiziţie, construcţie şi, in cele din urmă, operare, cand vor fi simţite beneficiile proiectului. Au fost parcurşi paşi importanţi de deblocare a obstacolelor acumulate in ultimii ani, de conturare a strategiei şi conţinutului masterplanului naţional de infrastructură, de modernizare a cadrului legislativ printr-o nouă lege a parteneriatului public-privat şi prin reintroducerea standardelor FIDIC şi de optimizare a alocărilor de fonduri bugetare şi europene către priorităţile pe termen mediu şi lung.

Cititi interviul integral pe: Bursa.ro

10 Ian 2015