Gazprom vrea sa cumpere benzinarii insa vanzatori se lasa asteptati

Compania petroliera NIS Petrol, divizia din Serbia a gigantului rus Gazprom Neft, vrea să ajungă la o cotă de 10% pe piata benzinăriilor din Romania după anul 2015 si analizează, in acest moment, orice posibilitate pentru a atinge această tintă, inclusiv achizitia de statii deja existente, a declarat, marti, Ileana Sorina Băltatu, director executiv al companiei.

După doi ani de la inaugurarea primei statii sub brandul Gazprom, rusii au ajuns la o retea de doar 14 benzinării. Zilele trecute, reprezentantii companiei au deschis o nouă statie, iar pană la finele lunii martie se previzionează inagurarea a incă 2 benzinării. Planurile comunicate de conducerea NIS Petrol Romania sunt 120 de statii si o cotă de piată de 10%.

Totusi pană la finele anului in curs, tintele asumate de NIS Petrol Romania sunt de doar 30 de statii, adică o dublare a retelei, a declarat Ileana-Sorina Băltatu, director executiv Downstream si director general-adjunct al NIS Petrol Romania. "Pană in acest moment, avem 15 statii de distributie a carburantilor pe piata locală si dorim să continuăm extinderea operatiunilor noastre, in conformitate cu evolutia pietei",a declarat Ileana Sorina Băltatu.

In prezent cei mai mari jucători de pe piata romanească sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si Mol. Pe langă NIS (Gazprom) o altă companie care a anuntat in anii trecuti planurile ambitioase pentru piata locală este SOCAR. Azerii au anuntat că vor să ajungă in cativa ani la o retea de 300 de statii, dar in prezent compania are in Romania o retea de doar 27 de benzinării. Si Socar, si NIS au precizat că isi vor continua planurile de extindere, dar intr-un mod realist si in functie de piată.

Ambele companii au practicat intr-o primă fază preturi mai mici decat concurentii direct pentru a-si atrage clienti, insă cu timpul cei nou-intrati s-au văzut nevoiti să practice preturi apropiate de marii jucători.

Cu toate acestea a existat o presiune asupra marilor jucători, tinand cont de faptul că in urmă cu un an CEO-ul Rompetrol i-a cerut lui Varujan Vosganian, ministru al economiei la acea dată, să ia unele măsuri intrucat existau semnale că incepand cu luna aprilie 2013 ar urma să intre pe piata romanească produse petroliere sarbesti cu preturi mult mai mici decat cele practicate de companiile romanesti. Ministrul a semnalat atunci conducerii Rompetrol că ar putea apărea o reactie favorabilă a opiniei publice fată de preturile mai mici practicate de companiile sarbesti.

Totusi impactul a fost unul minor, intrucat doar 10% din vanzările de carburanti din Romania ale NIS Petrol sunt fabricate in Serbia, cea mai mare parte a acestora fiind acoperite de la rafinăriile romanesti.

"Carburantii de la Pancevo sunt mai ieftini decat cei achizitionati local, insă cu vamă si cu transport devin comparabili ca pret" a explicat Vadim Smirnov, directorul Nis Petrol Romania. La randul său, directorul general adjunct al companiei a precizat că in vamă cisternele cu carburanti asteaptă si 2 zile pentru a ajunge in Romania, ceea ce aduce costuri suplimentare companiei.

"Noi asteptăm ca in 4-5 ani, in corelare cu procesul de modernizare a rafinăriei de la Pancevo (3 mil tone/an capacitate de rafinare in prezent), să dezvoltăm si reteaua de retail in Romania. Avem in vedere atat investitii Greenfield cat si achizitii", a explicat Ileana Sorina Băltatu.

"Am informat toate companiile de pe piată că suntem interesati de achizitia de statii si asteptăm să vedem care oferte sunt cele mai interesante. Zona din vestul Romaniei este prioritară, fiind in apropierea rafinăriei noastre din Pancevo, Serbia, dar vrem să devenim un jucător national, astfel că nu putem ignora nicio parte a tării", a spus Băltatu, intr-o conferintă de presă.

Ea a fost intrebată dacă există discutii mai avansate cu Petrom, in conditiile in care, in ultimul an, au existat informatii in piată referitoare la o eventuală negociere intre cele două companii pentru ca NIS să preia mai mult de 100 de statii Petrom.

"Cu Petrom discutăm varii proiecte, este unul dintre partenerii nostri pentru achizitia de carburanti. In ceea ce priveste negocierile pentru achizitia de statii, ne-am exprimat disponibilitatea fată de Petrom, dacă vor avea dorinta să-si reorganizeze portofoliul, fiind cea mai mare companie petrolieră din tară, cu cel mai mare număr de benzinării. Ne-au răspuns că in acest moment isi reorganizează portofoliul", a continuat reprezentanta NIS. Potrivit acesteia, o achizitie majoră necesită un timp indelungat pentru negocieri. Ea a oferit drept exemplu procesul de vanzare a benzinăriilor Shell din Romania, in 2004-2005, către ungurii de la MOL. Băltatu a fost director general si de retail al Shell Romania in perioada 1998-2005.

"Achizitiile tind să fie un proces destul de lung. Cea mai scurtă la care am participat a fost de un an si jumătate, vanzarea Shell-ului. Dacă vorbim de o achizitie majoră, este vorba de ceva destul de indelungat. Pot să vă spun deal-uri care au căzut in ultima fază, pentru că părtile nu s-au pus de acord cu privire la garantii. Am trecut prin niste achizitii care erau aproape sigure si apoi au căzut pentru că o frază din contractul de achizitii nu a fost agreată", a subliniat Băltatu.

NIS Petrol detine, in acest moment, 15 statii de distributie a carburantilor in Romania, sub brandul Gazprom, si vrea să-si dubleze numărul benzinăriilor pană la finele anului, după investitii de 15-20 de milioane de euro. In acel moment, compania estimează că va ajunge la break-even.

Totodată, NIS Petrom detine si concesiunea a sase perimetre petrolifere de explorare in vestul Romaniei. Patru dintre ele sunt in colaborare cu canadienii de la East West Petroleum, unul - in parteneriat cu Moesia Oil and Gas, iar al saselea - impreună cu Zeta Petroleum.

Nu este prima data cand Gazproom isi anunta public interesul pentru achizitia de benzinarii. Se pare insa ca ori preturile solicitate de vanzatori sunt prea mari (nu doresc sa vanda banzinarii unui concurent decat pentru o suma mult prea mare) ori pozitionarea benzinariilor de vanzare nu este pe placul Gazprom.

Cititi si:

Gazprom a facut o oferta Grupului Rompetrol pentru preluarea benzinariilor din Romania
Gazprom: Vrem in continuare să cumpărăm benzinării in Romania
Zvon: OMV vinde 130 de benzinarii companiei Nis - Gazprom?
NIS (Gazprom) plănuieste investitii de sute de milioane de euro in Romania
Gazprom negocieaza achizitia Petrom?
Gazprom intră in Portul Constanta - cumpără activitătile de bunkeraj ale Unicom Holding
Gazprom a deschis primele 5 benzinării din Romania si doresc sa ajunga la 50 anul acesta
Gazprom va investi 150 milioane Euro in 150 de benzinarii pana in 2015
Grupul NIS - Gazprom interesat de cumpararea unor lanturi de benzinarii

10-02-2014