Incidentele de plata anunta inca un val de falimente

Băncile au refuzat la plată instrumente de debit în valoare de aproape 670 mil. lei (150 mil. euro) în luna octombrie, în creştere cu echivalentul a 90 de milioane de lei faţă de luna anterioară, pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile titularilor pentru a onora cecurile şi biletele la ordin emise de aceştia.

Presiunea pe lichidităţile companiilor a revenit luna trecută după ce în septembrie volumul refuzurilor la plată scăzuse la jumătate faţă de august.

Sumele refuzate la plată urcaseră la un volum record de peste un miliard de lei în luna august, iar reluarea creşterii din octombrie vine să confirme trendul ascendent care s-a conturat anul acesta.

Creşterea economică nu se vede în veniturile companiilor în condiţiile în care consumul intern continuă să scadă, iar evoluţia pozitivă a economiei este susţinută doar de exporturi şi de agricultură.

Numărul refuzurilor a fost de aproape 12.000 în octombrie, în creştere de la circa 11.000 în luna anterioară, potrivit BNR.

În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin si file CEC prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară. Deţinătorul biletului sau al filei CEC se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului. In cazul aparitiei unui incident de plata cu file CEC, firma datornica nu va mai avea dreptul sa emita file CEC pentru o perioada de 1 an.

Sursa: Mediafax

23-11-2013